Σάββατο 31 Μαΐου 2014

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΛΗΨΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ DIGEA ΛΩΓΟ 4G ΣΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ


Όπως γνωρίζετε COSMOTE & VODAFONE ξεκίνησαν την υπηρεσία 4G που καλύπτει μέρος της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Σύντομα η κάλυψη θα γίνει πλήρης για τις 2 αυτές πόλεις και στην συνέχεια θα επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα.


Για να μπορέσουν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας να δώσουν την υπηρεσία 4G δόθηκαν συχνότητες UHF και συγκεκριμένα τα κανάλια 61 – 69 στα οποία εκπέμπεται το σήμα 4G ή LTE όπως είναι η τεχνική του ονομασία.
Το σήμα αυτό είναι αρκετά δυνατό (σχεδόν διπλάσια ισχύ από το επίγειο ψηφιακό) και προκαλεί σοβαρές παρεμβολές στα τηλεοπτικά κανάλια, παρεμβολές που γίνονται όλο και πιο δυνατές όσο η κεραία TV είναι πιο κοντά στην κεραία εκπομπής του LTE (4G).
Τα σήματα LTE, αν δεν φιλτραριστούν κατάλληλα, θα παρουσιάσουν τα εξής προβλήματα:
1. Οι ενισχυτές θα χειροτερέψουν την ποιότητα σε MER όλων των ψηφιακών καναλιών ή ακόμη και την συμπίεσή τους καθιστώντας αδύνατη την λήψη τους, (παράδειγμα, μία κεραία με απολαβή 14dB σε απόσταση 1 km από την κεραία εκπομπής LTE, θα δώσει στην είσοδο του ενισχυτή 114dBμV, που σημαίνει ότι δεν θα έχουμε εικόνα σε κανένα κανάλι λόγω υπερδιέγερσης του, πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν και τα αναλογικά κανάλια καθότι ο ενισχυτής θα είναι “μπουκωμένος” (συνήθως οι ενισχυτές δεν δέχονται πάνω από 90dBμV στην είσοδο).
2. Το TUNER της τηλεόρασης (ακόμη και αν δεν έχουμε ενισχυτή) θα υποφέρει πολύ και στην χειρότερη περίπτωση αυτά τα πολύ ισχυρά σήματα στην είσοδο της τηλεόρασης μπορεί να “κάψουν” το tuner.
3. Διακλαδωτήρες χωρίς θωράκιση κλάση Α και καλώδια με κακή θωράκιση μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα καθότι θα πάρουν επαγωγικά το σήμα LTE (4G)
Για να λυθεί αυτό το πρόβλημα υπάρχουν 2 λύσεις:
Λύση Α: Ιδανική λύση που απαιτείται
1. Αλλαγή κεραίας TV με ειδική κεραία UHF που η λήψη της πάει έως το κανάλι 60 και στο δίπολο ενσωματώνει ειδικό φίλτρο (επαγγελματικών προδιαγραφών), που βυθίζει την ισχύ των σημάτων LTE για τουλάχιστον 30 dB με κάθετη και όχι σταδιακή βύθιση, δηλ. από το κανάλι 60 και μετά η ισχύς των συχνοτήτων LTE πάνε κάτω αμέσως.
2. Αλλαγή ενισχυτή (ιστού ή κεντρικού) με ενισχυτή για εγκαταστάσεις με σήμα LTE στην περιοχή, ενισχυτή που πάει ως το κανάλι 60.
3. Αλλαγή διακλαδωτήρων με διακλαδωτήρες με θωράκιση κλάση Α
4. Χρήση καλωδίου με διπλή θωράκιση
Λύση Β: Λύση που λειτουργεί κατά περίπτωση (εξαρτάται από την ισχύ του σήματος LTE)
Τοποθέτηση μόνο ενός ειδικού φίλτρου SAW για τις συχνότητες LTE αμέσως μετά την κεραία ή πριν την είσοδο του ενισχυτή, ή και κάτι ακόμη (μαζί με το φίλτρο) από τα προαναφερθέντα στην Λύση Α.
πηγή hlektronika.gr
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η εταιρία LEDline θα παρέχει όλα τα προϊόντα που χρειάζονται για την λήψη σήματος μπορείτε να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες στο τηλ
2310794126 και στο mail info@ledline.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου